Afet ve Acil Durum Tatbikatları Hakkında Yönetmelik Yayımlanmıştır

8531 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile Afet ve Acil Durum Tatbikatları Hakkında Yönetmelik’in (‘’Yönetmelik’’) 25 Mayıs 2024 tarihli ve 32556 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.

Yönetmeliğe göre;

  • Yönetmelik ile afetlere ve acil durumlara hazırlık amacıyla düzenlenecek olan yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müdahale tatbikatlarının planlama ve icrasında uygulanacak usul ve esasları belirlemeyi amaçlanmıştır.
  • Başkanlık tarafından Türkiye Afet Müdahale Planı (‘’TAMP’’) kapsamındaki ulusal ve yerel düzeydeki afet gruplarının katılımıyla ulusal düzey afet tatbikatı düzenlenecektir. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince her yıl TAMP kapsamındaki tüm yerel düzey afet gruplarının katılımıyla en az bir kez masa başı ve ayrıca en az bir kez de saha tatbikatı düzenlenecektir.
  • Tatbikatlar icra şekli bakımından; masa başı tatbikat, saha tatbikatı olmak üzere iki çeşit olarak belirlenmiştir.
  • Masa başı tatbikat yerel, bölgesel ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenebilir. Senaryoya bağlı olarak soru cevap şeklinde gerçekleştirilecek ve fiziki saha aktivitesi uygulanmayacaktır. Masa başı tatbikatın uygulanmasına ilişkin esaslar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (‘’Başkanlık’’) tarafından düzenlenecek bir yönerge ile belirlenecektir.
  • Saha tatbikatı, fiili saha aktivitelerinin yer aldığı tatbikattır. Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenebilecektir. Gerçek zamanlı veya zaman atamalı olarak gerçekleştirilebilecektir. Saha tatbikatının uygulanmasına ilişkin esaslar Başkanlıkça çıkarılacak bir yönerge ile belirlenecektir.
  • Tatbikat koordinatörlüğü, tatbikatın yerini, zamanını, tatbikatta görev alacak katılımcıları ve sayısını, gözlemci ve değerlendirmeci olarak tatbikata katılacakların sayısını ve niteliğini icra edilmesi planlanan tatbikat türünü belirleyecektir.
  • Gözlemci, tatbikat sürecine dışardan katılarak tatbikatın işleyişini, süreçlerini ve gelişimini gözlemleyecektir.
  • Değerlendirmeci, tatbikat sürecince hem sahada hem de yönetim ve koordinasyon merkezlerinde icra edilen faaliyetleri tatbikat senaryosuna, çalışma planlarına ve güvenlik prosedürlerine göre değerlendirip raporlayacaktır.

Yönetmeliğin ekinde (i) Tatbikat Tanıtım Kartı, (ii) Tatbikat Koordinatörlüğü Şematik Yapı, (iii) Tatbikat Değerlendirme ve Öneri Formu, (iv) Genel Değerlendirme, (v) İdari-Yönetsel Açıdan Değerlendirme, (vi) TAMP ve Afet Gruplarının Faaliyetleri Açısından Değerlendirme, (vii) Tatbikat Kapsamında Öğrenilen Dersler, (viii) Değerlendirici Kontrol Listesi, (ix) Tatbikat Sonuç Raporu belgeleri paylaşılmıştır.

Yönetmeliğin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr