Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlanmıştır

7532 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) 28.11.2024 tarihli ve 32735 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır.

Kanun ile getirilen önemli düzenlemeler özetle şu şekildedir:

  1. 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

 

  • Boşanma davasının reddi kararının kesinleşmesinden itibaren ortak hayatın kurulamaması nedeniyle evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılması için kararın kesinleşmesinden itibaren geçmesi gereken süre 3 yıldan 1 yıla düşürülmüştür.

 

  • Yeni düzenleme ile adın değiştirilmesi halinde Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan olunacaktır. Bu ilanda; hükmü veren mahkeme, kararın verildiği tarih, dosyanın esas ve karar numarası ile adının değiştirilmesine karar verilen kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, ana ve baba adı, önceki adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni adı ve soyadı yer alacaktır.

 

  1. 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

 

  • Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hâkim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecektir. Bu dönemde talep üzerine yıllık izinler de kullanabilecektir.

 

  • Avukat yanında yapılacak staj sürecinde ise kamu kurum ve kuruluşu tarafından ilgilinin ifa ettiği kamu görevini aksatmayacak şekilde çalışma saatleri ile izin dönemleri ve süreleri düzenlenebilecektir. İfa edilen kamu görevinin niteliğinden dolayı aynı anda staj yapma durumunda kamu görevinde aksama ortaya çıkacağı hallerde avukat yanında yapılan staj sürecinde de ilgiliye aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecektir.

 

  • Memur kadrolarına geçiş hakkı tanınan sözleşmeli personel ancak memur kadrolarına geçiş hakkını kazandıktan sonra bu düzenlemelerden yararlanabilecektir. Aylıksız veya ücretsiz izinler diğer mevzuatta yer alan sınırlamalara tabi olmayacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanların staj sürecindeki izin dönemleri ve süreleri ile çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecektir.

 

  1. 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

 

  • Suçun hukuki niteliğinin değişmesi, cezanın artırılması veya cezaya ek olarak güvenlik tedbirlerinin uygulanmasını gerektirecek hallerin ortaya çıkması, ek savunma verilmesini gerektiren hallerin vuku bulması durumunda yapılacak bildirimler sanığa ve varsa müdafiisine yapılacaktır. Müdafii sanığa tanınan haklardan onun gibi yararlanabilecektir. Sanığın dosyada var olan son adresine bildirim yapılamaması veya bildirime rağmen duruşmaya gelmemesi halinde müdafie yapılan bildirimler yeterli kabul edilecektir.

 

  1. 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler:

 

  • Yeni düzenlemeler ile açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitim evlerinde bulunan hükümlülere verilecek eğitim türlerinin kapsamı genişletilmiştir.

 

  • Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına kurum disiplin, düzen ve güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde, kurumsal kapasite ve imkânların uygunluğu ölçüsünde devam edebilecektir. Yaş, eğitim düzeyi, engellilik durumu, sosyal ve ekonomik durum ile benzeri ölçütlere göre ihtiyacı olan hükümlülere öncelik verilecektir.

 

  • Kayıtlı olduğu eğitim kurumlarının ilgili mevzuatına göre gerekli şartları taşıyan ve kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin sınavları, kişi ve kurum güvenliği ile kurum disiplin ve düzeninin bozulmasını önleyici tedbirler alınarak aşağıda belirtilen usule göre ceza infaz kurumu içinde yapılacaktır:
  1. Kayıtlı oldukları ortaöğretim, ön lisans, lisans ve benzeri öğretim programları kapsamındaki sınavlar ile mesleki yeterlilik gibi yazılı veya sözlü sınavlar, ilgili kurum ile koordinasyon sağlanarak öncelikle çevrim içi, bunun mümkün olmaması hâlinde ise ilgili eğitim kurumu görevlisinin gözetiminde yüz yüze yapılacaktır.
  2. Hükümlüler, merkezî sınavlar ile açık öğretim kurumları sınavlarına, sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında katılacaktır.

 

  • Kurum ve kuruluşlar ile üniversitelere, sınavlara ilişkin olarak gerekli düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri alma yükümlülüğü getirilmiştir.

 

  • Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitim evlerinde bulunan hükümlülerin öğretimden yararlanması veya sınavlara katılması, hükümlünün; başarısız olması, devamsızlık göstermesi, eğitim ve sınav alanlarında disiplin cezasını gerektiren eylemlerden birini gerçekleştirmesi veya öğretim programının ceza infaz kurumunun işleyişine yer ve zaman itibarıyla uygun olmaması hâlleri dışında engellenemeyecektir.

 

  1. 6/1/1982 tarihli ve 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

Danıştay meslek mensupları ile savcı, tetkik hâkimi ve iç denetçi kadroları aşağıdaki cetvel eklenerek düzenlenmiştir.

       6. 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, birinci başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcıvekili, daire başkanı, üye ve iç denetçi kadroları aşağıdaki cetvel eklenerek düzenlenmiştir.

           7. 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

Sayıştay meslek mensupları ile Başsavcı, savcı ve iç denetçilerine ait kadrolar aşağıda ekli cetvelle düzenlenmiştir.

                     8. 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda yapılan değişiklikler:

Hâkimlik ve savcılık mesleğinde bulunanlara ait kadrolar aşağıda ekli cetvellerle düzenlenmiştir.

Kanun Remi Gazete’de yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Kanun’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr