Duyurular

Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ Yayımlanmıştır
Adalet Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından hazırlanan, Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) 14.03.2025 tarihli ve 32841 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Tebliğ’e göre;
- 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu (“Kanun”) uyarınca, taraflarla hakem veya hakem kurulu arasında ücret konusunda bir anlaşma sağlanamaz, tahkim anlaşmasında bu konuda bir hüküm bulunmaz ya da yerleşmiş uluslararası kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına atıfta bulunulmazsa, hakem veya hakem kurulunun ücreti Tebliğ hükümlerine göre belirlenecektir.
- Hakemlerden birinin görevine Tebliğ’de düzenlenmeyen herhangi bir nedenle son verilmesi, görevini zamanında yerine getirememesi ya da tarafların anlaşması sonucu hakemlik yetkisinin sona ermesi durumlarında ve konusu para ile değerlendirilemeyen işlerde Tebliğ hükümleri uygulanmayacaktır.
- Tebliğ’de yazılı hakem ücreti, tahkim davasının açıldığı tarihten itibaren nihaî hakem kararı verilinceye kadar yapılan dava ile ilgili iş ve işlemlerin karşılığı olup hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması halleri ek ücreti gerektirmemektedir.
- Hakem veya hakem kurulunun Kanunu'nun 7. maddesi (H) fıkrası gereğince görevinin sona ermesi durumunda, belirlenen ücretin dörtte biri ödenecek olup (C), (E) ve (F) fıkralarına dayanarak görevin sona ermesi halinde herhangi bir ücret ödenmeyecektir.[1]
- Hakem veya hakem kurulunca kısmî karar verilmesi halinde ücret, kısmî karar konusu uyuşmazlığın değerine göre belirlenecek olup kısmî kararın, nihaî karar olarak verilmesi halinde Ücret Tablosunda yazılı ücretin tamamına hükmedilecektir.
- Hakemlik ücreti tahkim yargılamasının sona ermesi ile hak edilecektir.
- Tebliğ’e göre verilecek ücret aşağıdaki Ücret Tablosu esas alınarak hesaplanacaktır:
Tebliğ 15.03.2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Zümbül Hukuk ve Danışmanlık
İnternet sitemizde bulunan her türlü bilgi ve belge Avukatlık Kanunu ve ilgili diğer mevzuat ile Türkiye Barolar Birliği’nin Avukatlık Meslek Kuralları dikkate alınarak Zümbül Hukuk ve Danışmanlık tarafından yalnızca genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, bu yayınlarda kesinlikle reklam ve/veya ticari amaç güdülmemiştir. İnternet sitemizdeki her türlü bilgi ve belge genel geçer nitelikte olup hiçbir suretle bu yayınların eksiksiz, doğru, güncel ve güvenilir olduğu garanti ve taahhüt edilmemektedir. İnternet sitemizde yer verilen yayınlardaki bilgilerle ilgili olarak bir avukata/uzmana danışmadan söz konusu bilgi ve belgelere dayanılarak hareket edilmemelidir. İnternet sitemizdeki yayınlarda yer verilen linkler kamuya açık kaynaklardan elde edilerek yalnızca ziyaretçilerin diğer bilgi ve belgelere ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla bulunmaktadır. Bu linkler hiçbir şekilde link verilen kişi, kurum ve kuruluşları tavsiye ve/veya onay anlamına gelmemektedir. İnternet sitemizdeki yayınlar hiçbir şekilde hukuki danışmanlık sunulması veya internet sitemize herhangi bir suretle ulaşan ziyaretçiler ile avukat-müvekkil ilişkisi oluşturulduğu anlamına gelmemektedir. İnternet sitemizdeki tüm içerikler Zümbül Hukuk ve Danışmanlık mülkiyetindedir ve hiçbir içerik yazılı izin alınmaksızın kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve atıf yapılmadan kullanılamaz.
[1] [1].Milletlerarası Tahkim Kanunu
Hakem sayısı, seçimi, reddi, sorumluluğu, görevinin sona ermesi ve yetkisi
Madde 7-C) Kendisine hakemlik önerilen kimse, bu görevi kabul etmeden önce tarafsızlık ve bağımsızlığından şüphe etmeyi haklı gösteren hâl ve şartları açıklamak zorundadır. Taraflar önceden bilgilendirilmemiş oldukları takdirde hakem, daha sonra ortaya çıkan durumları da gecikmeksizin taraflara bildirir.
E) Taraflarca aksi kararlaştırılmamışsa, tahkim yargılamasında görevi kabul eden hakem, haklı bir neden olmaksızın görevini yerine getirmekten kaçındığı takdirde, tarafların bu nedenle uğradığı zararı ödemekle yükümlüdür.
F) Bir hakem hukukî veya fiilî sebeplerle görevini hiç ya da zamanında yerine getiremediği takdirde hakemlik yetkisi, hakemin çekilmesi veya tarafların bu yönde anlaşmaları ile sona erer.
H) Hakem veya hakem kurulu, tahkim anlaşmasının mevcut veya geçerli olup olmadığına ilişkin itirazlar da dahil olmak üzere, kendi yetkisi hakkında karar verebilir. Bu karar verilirken, bir sözleşmede yer alan tahkim şartı, sözleşmenin diğer hükümlerinden bağımsız olarak değerlendirilir. Hakem veya hakem kurulunun asıl sözleşmenin hükümsüzlüğüne karar vermesi, kendiliğinden tahkim anlaşmasının hükümsüzlüğü sonucunu doğurmaz.