Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Tebliğ No 2022/13) Yayımlanmıştır

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Tebliğ No 2022/13) (“Tebliğ”), 26 Ekim 2022 tarihli ve 31995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Tebliğ ile dondurmanın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketi hakkında bir dizi yeni zorunluluk getirmiştir;

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde gıdanın adı, temel görüş alanında da yer alması gerekmektedir.

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde “%...” süt yağı içeriği Tebliğ Ek-1’deki grup adı ile birlikte belirtilmesi gerekmektedir.

- Çeşnili dondurmalarda kullanılan çeşni maddesinin adı ürün adı ile birlikte kullanılması gerektiği belirtilmiştir.

- Tebliğ kapsamında yer alan ve tek bir hayvan türüne ait sütün %100 kullanıldığı ürünlerde sütün ait olduğu hayvan türü ürün adı ile birlikte kullanılabilecektir.

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda, bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecektir.

- Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin adında kesme, dövme ve benzeri ifadeler kullanılamayacaktır. Ancak, tüketiciyi bilgilendirici olan bu ifadeler gıdanın adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla olmamak kaydıyla, kullanım önerisi/üretim yöntemi olarak etikette bulunabilecektir.

- Tebliğ kapsamındaki ürünler ile 7/10/2005 tarihli ve 25959 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği (Tebliğ No: 2005/43) kapsamındaki ürünlerin aynı ambalaj içerisinde birlikte satışa sunulması durumunda ürün adı, etiketin temel görüş alanında Ek-2’de tanımlanan x-yüksekliğinin en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak belirtilmesi gerekmektedir.

Tebliğ ile birlikte 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Tebliğ No: 2004/45) yürürlükten kaldırılmıştır.

Tebliğ’in yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, 31/12/2023 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymaları gerekecektir. 31/12/2023 tarihinden sonra, bu Tebliğ’e aykırı ürünler piyasada bulunamayacaktır.

İlgili Tebliğ’e buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr