SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

12 Temmuz 2019

12 Temmuz 2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanmıştır. Yönetmelik 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8 inci, 11 inci, 12 nci ve 13 üncü maddelerine 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97 nci, 103 üncü ve 104 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yönetmelikteki düzenlemelerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Yönetmelik, mahalli idareler ve EK-1 listede tanımlı diğer yerler ile gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kurmak isteyenler için sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesine, sıfır atık belgesi düzenlenmesine ilişkin esasları kapsamaktadır.
  • Hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunması hedeflenmektedir.
  • Üretim, tüketim ve hizmet süreçlerinde kaynakların verimli kullanılması amacıyla; atık oluşumunun önlenmesi, atık oluşumunun önlenmesinin mümkün olmadığı durumlarda atıkların azaltılması, ürün ve malzemelerin yeniden kullanım olanaklarının değerlendirilmesi esas olacaktır.
  • Oluşan atıkların türlerine göre biriktirilmesi ve geçici depolanması sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemler alınacaktır.
  • Ayrı olarak biriktirilen atıklar karıştırılmadan toplanacak ve öncelikle geri dönüşüm/geri kazanımları sağlanacak, mümkün olmaması halinde ise çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde nihai olarak yok edilmeleri sağlanacaktır.
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamındaki faaliyetler ve bu faaliyetlere ilişkin olarak istenen bilgi ve belgeler için Sıfır Atık Bilgi Sistemi kullanılacaktır.
  • Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü EK-1 listedeki yerler, temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundadırlar. Diğer yerler ise talep etmeleri halinde temel seviyede belge almak için müracaatta bulunabileceklerdir.
  • Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden; il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar ile 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlüdürler.  
  • Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü olanlar ile sistemi gönüllü olarak kurmak isteyenler, sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için danışmanlık hizmeti alabileceklerdir.
  • Sıfır atık belgesine sahip yerler il müdürlükleri tarafından belge geçerlilik süresi içerisinde en az bir defa denetlenecektir. Yapılan denetimlerde, belge sahibi yerlerin bu Yönetmelikte belirlenmiş belge esaslarına ve kriterlerine uygun olarak faaliyetlerini sürdürüp sürdürmediği kontrol edilecektir.

Yönetmeliğin 15 inci, 16 ncı, 17 nci, 18 inci ve 19 uncu maddeleri, Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayım tarihinden altı ay sonra, diğer hükümleri yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yönetmelik metni ve eklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr

__

* gerekli alanlar

__ (0)