GIDA IŞINLAMA YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

3 Ekim 2019

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Gıda Işınlama Yönetmeliği 03.10.2019 tarihli ve 30907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

İlgili Yönetmelik ile ışınlama tesislerinde gıda ve gıda bileşenlerinin iyonlaştırıcı radyasyonla ışınlanması, ışınlanan gıda ve gıda bileşenlerinin piyasaya arzı ve resmi kontrollerine dair usul ve esaslar belirlenmiştir.

AB mevzuatına uyum amaçlı hazırlanan söz konusu Yönetmelik, gıda ışınlama işleminin ancak gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, bozulmaya neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi, çürümenin önlenmesi veya geciktirilmesi ile gıdaların bozulmasının önlenmesiyle ürünün raf ömrünün artırılması, filizlenme, çimlenme ve olgunlaşma ile oluşabilecek gıda kayıplarının azaltılması, bitki ya da bitkisel ürünlere zarar veren organizmaların etkisiz hale getirilmesi amaçlarından biri veya birkaçı için belirlenmiş ışınlama dozunda, uygun teknolojik ve hijyenik koşullarda yapılabileceğini saptamış ve ışınlama işleminde kullanılabilecek radyasyon kaynaklarını sınırlamıştır. Yeniden ışınlama yapılabilmesi de yalnız böceklenmeyi önlemek amacıyla ışınlanmış olan hububat, baklagiller, kurutulmuş meyveler gibi düşük nem içeriğine sahip gıdalarda mümkün kılınmıştır.

Yönetmeliğin tüketici açısından getirdiği en büyük yenilik ise satılan gıdalarda “Işınlanmıştır” veya “Işınlama işlemi yapılmıştır” ifadesinin ve yeşil renkli uluslararası gıda ışınlama sembolü “Radura”nın etiket üzerinde veya eşlik eden ticari belgelerde bulunması zorunluluğu getirilmesidir.

Ayrıca gıda ışınlanmış bir bileşen içeriyorsa; gıdanın etiketinde yer alan bileşenler listesinde ışınlanmış bileşenden sonra gelmek üzere “Işınlanmıştır” veya “Işınlama işlemi yapılmıştır” ifadesi yer verilmesi zorunlu hale gelmiştir.  Işınlanmış gıdanın bileşik bileşen olarak son üründe %2’den daha az olması durumunda bile ışınlanmış bileşenin varlığını vurgulamak üzere bileşen listesinde ışınlanmış bileşenden sonra gelmek üzere “Işınlanmıştır” veya “Işınlama işlemi yapılmıştır” ifadesi belirtilmek durumundadır.

Yönetmelik yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, bu Yönetmelik ile 06.11.1999 tarihli ve 23868 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gıda Işınlama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Yönetmelik hükümlerine 31/12/2020 tarihine kadar uyum sağlamak zorundadır.

İlgili Yönetmelik metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Konuya ilişkin herhangi bir sorunuz ve/veya yorumunuz olması halinde, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr