BDDK Tarafından Kredili Hesap Limitlerine Dair Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler Yayımlanmıştır

Banka Hukuku

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK”) tarafından, 23 Ocak 2024 tarihli ve 32438 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile kredili hesap limitlerinin azaltılması, mevduat ve fon kabulü, kar ve zarar ortaklığı sözleşmesi ile yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı katılım hesaplarının işletilmesi gibi konularda çeşitli değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu değişiklikler ile;

  • 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te (“Yönetmelik”) yer alan “katılma” ibaresi “katılım” olarak değiştirilmiştir.
  • Kişiler adına kredili hesabın açılması, limitinin artırılması ve kredili hesaptan herhangi bir tahsilat yapılması kanıtlanabilir onay veya talep şartına bağlanmış olup kredili hesap limitinin azaltılması durumunda hesap sahibi bilgilendirilecektir.
  • Yönetmeliğin dördüncü fıkrasının (e) bendi uyarınca yenilenen hesaplar, yukarıdaki şartlar açısından hesap açılışı sayılmayacaktır.
  • Vadeli mevduat hesabı ve katılma hesabının türüne göre 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun (“Kanun”) 144 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, eski düzenlemede kâr ve zarara katılma oranı vade sonuna kadar değiştirilemezken yeni düzenleme ile “kâr ve zarara” ibareleri “kâra” şeklinde değiştirilmiştir.
  • Kredi kuruluşlarının hesap açılışı işlemlerinde yatırım vekaleti sözleşmesine dayalı katılma hesaplarına başvurması halinde; vade ve tahmini kâr oranı değişmediği durumlar dışında hesap sahibi ile katılım bankası arasında yeni bir yatırım vekâleti sözleşmesi akdedilmedikçe yenilenmeyerek özel cari hesaba aktarılacaktır.
  • Vadeli mevduat hesabı ve katılma hesabı cüzdanlarında hesabın türüne göre Kanunun 144 üncü maddesi uyarınca belirlenecek azami miktar ve oranlar dâhilinde uygulanacak faiz veya kâra katılma oranı veya tahmini kâr oranı ile vade ve ihbar süresinin yer alması şart kılınmıştır.
  • Katılım fonuna ilişkin genel koşullara dair “Katılma hesapları, kâr zarar ortaklığı sözleşmesine veya kamu kurum ve kuruluşları ile fonlar ve tüzel kişi müşterilerle akdedilecek yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı olarak açılabilir. Kurul, yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı olarak açılan katılma hesapları için yatırılabilecek asgari tutar ve/veya katılma hesaplarının belli bir oranı şeklinde sınır tesis etmeye yetkilidir. Her iki sözleşme türüne dayalı olarak açılan katılma hesapları ayrı fon havuzlarında işletilir ve her sözleşme türünün kendi altında ayrı havuzlar oluşturulabilir. Katılma hesabı sahiplerinin menfaatlerine zarar vermemek ve önceden belirlenmesi halinde toplanan fonun kullanım amacı dışına çıkmamak kaydıyla kâr zarar ortaklığı sözleşmesine ve yatırım vekâleti sözleşmesine dayalı katılma hesapları için açılan havuzlar kendi içinde birleştirilebilir, bölünebilir, havuzlar arasında aktarım yapılabilir ve vade sonunda tasfiye edilebilir.” hükmü getirilmiştir.
  • On yıl içinde aranmadığı için zamanaşımına uğrayan hesapların, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (“Fon”) devredileceği hususunda mudilere iadeli taahhütlü mektupla bildirimde bulunulması için aranan asgari limit tutarı olan 250 Türk Lirası tutarının değiştirilebilme yetkisi, Fonun görüşünün alınması suretiyle Kurul’a verilmiştir.

Söz konusu değişiklikleri yapan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

BDDK’nın konuya ilişkin duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr