Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan Karşılıklı Anlaşma Usulüne İlişkin Rehber Yayınlanmıştır

 

Gelir İdaresi Başkanlığı (“GİB”) tarafından Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarında Yer Alan Karşılıklı Anlaşma Usulüne İlişkin Rehber (“Rehber”) 04/12/2024 tarihinde GİB’in resmi internet sitesinde yayımlanmıştır.

Rehber’e göre;

  • Rehber’in amacı mükellefleri Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları’nda (“ÇVÖA”) yer alan Karşılıklı Anlaşma Usul (“KAU”) maddesi ve bu maddenin işleyişi hakkında bilgilendirmektir.
  • ÇVÖA’ya taraf devlerin birinde mukim olanların, taraf devletlerden herhangi birinde veya ikisinde kendilerine yönelik yapılan işlemlerin, ÇVÖA hükümlerine uygun olmadığı hallerde mükellefler;
  1. Akit devletlerin iç mevzuatlarında öngörülen çözüm yollarıyla bağlı kalmaksızın, mukim oldukları ya da ilgili ÇVÖA hükümlerine bağlı olarak diğer akit devletlerin yetkili makamlarına,
  2. Diğer akit devlette, uyruklukları nedeniyle bu diğer akit devletin vatandaşlarına göre daha aleyhte bir vergilendirmeye tabi tutulmaları durumunda ise vatandaşı oldukları devletin yetkili makamlarına

başvurma hakları bulunmaktadır.

  • Yetkili makamlarca,
  1. ÇVÖA’larda açıkça tanımlanmamış veya tam anlaşılamayan bir terimin açıklığa kavuşturulması,
  2. ÇVÖA’larda açıkça tanımlanmamış veya tam anlaşılamayan bir terimin açıklığa kavuşturulması

amacıyla KAU süreci başlatılabilecektir.

  • Başvuruda bulunabilecek kişiler; ÇVÖA’ya taraf olan devletlerden birinde mukim olan mükellefler ve durumları ÇVÖA’ların “Ayrım Yapılmaması” maddesine uygun düşenler mükelleflerdir.
  • ÇVÖA’larda Türkiye yönünden yetkili makam Hazine Maliye Bakanı veya onun yetkili kıldığı kişileri ifade etmektedir. ÇVÖA kapsamında KAU’lar ise GİB tarafından yürütülmektedir.
  • Gerçek veya tüzel kişilerin hangi devletin mukimi oldukları, diğer akit devlette ÇVÖA’nın “İşyeri” maddesi kapsamında bir işyeri oluşup oluşmadığı, diğer akit devlette ifa edilen hizmetlerden elde edilen gelirin ücret maddesi kapsamında olup olmadığına ilişkin konular KAU’ya ilişkin madde kapsamında mükelleflerin ÇVÖA’ya aykırı olarak vergilendirildiklerini iddia ettikleri durumlara örnektir.
  • ÇVÖA’da başvuru için süre bulunmadığı veya iç mevzuat hükümlerine atıf yapıldığı durumlarda başvurunun ÇVÖA hükümlerine aykırı olduğu iddia edilen bir vergilendirme işleminden mükellefin ilk haberdar olduğu tarihten itibaren üç (3) yıl içinde yapılması esastır.
  • KAU sonucunda yetkili makamların varmış olduğu mutabakat mükellefleri bağlayıcı nitelikte değildir. Mükellef teklifi makamların üzerinde mutabık kaldıkları sonucu kabul edebileceği gibi mukimi olduğu akit devletin iç mevzuatında yer alan çözüm yollarına da başvurabilecektir.
  • KAU başvurusu, başvuru konusu vergi ve cezalar için VUK’da yer alan zamanaşımı sürelerini durdurmakla beraber zamanaşımını kesmeyecektir.
  • KAU başvurusu, vergi mahkemesinde dava açmaya engel olmamaktadır.
  • Mükellef başvurusu öncesinde, sonrasında veya eşzamanlı olarak uzlaşma talebinde bulunabilecektir. Bu halde başvuru neticelendirilene kadar uzlaşma ertelenecektir. 

Rehber’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr