Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 571) Yayımlanmıştır

Hazine ve Maliye Bakanlığı (‘Bakanlık’) Gelir İdaresi Başkanlığı (‘Başkanlık’) tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 571) (‘Tebliğ’) 19 Ekim 2024 tarihli ve 32697 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Tebliğ’e göre;

  • Kayıt dışı faaliyet yürüten ve bu suretle vergi kaybına sebebiyet veren mükelleflerinin, ceza miktarını %50 artırımlı olarak ödeyeceği belirtilmiştir. İlgili mükelleflerin, kayıt dışı faaliyet gösterdikleri dönemlerdeki vergi türleri ve vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak sonraki tarihlerde yapılacak yeni tarhiyatlarda, aynı artırımların geçerli olacağı hükme bağlanmıştır.
  • Dijital platformlarda (internet dahil) reklam, ilan, satış ve kiralama gibi ticari faaliyetlerde bulunan ve bilgi verme yükümlülüğü bulunan mükelleflerin, bu yükümlülüklere riayet etmemeleri veya bildirimlerini eksik veya yanıltıcı şekilde gerçekleştirmeleri durumunda, her bir eksik veya yanıltıcı bilgi için ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu kapsamda, kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı, her bir bildirim için ödenecek cezanın toplam tutarı dikkate alınarak belirlenecektir.
  • Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, her bir belge için 5.000 TL özel usulsüzlük cezası kesileceği yönünde değişiklik yapılmıştır.
  • Belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerin, alıcı tarafından vergi dairesine en geç 5 iş günü içinde bu durumun bildirmesi halinde, alıcıya herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacaktır. Ancak, belgeyi düzenlemeyenler, 3 kat artırımlı özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacaklardır.
  • Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen belgeler dışında farklı bir belgenin verilmesi durumunda, alıcının bu durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine kendiliğinden bildirmesi halinde, alıcıya ceza uygulanmayacak; ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecektir.
  • Mükellef veya vergi sorumlusu; ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısının indirileceği hükme bağlanmıştır. Diğer taraftan, 2024 yılı için 23.000 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için söz konusu indirim oranı yüzde yetmiş beş olarak uygulanacaktır.

Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

       Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr