Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmıştır

Tarım ve Orman Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) 27/11/2024 tarihli ve 32735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yönetmelik ile getirilen düzenlemeler özetle şu şekildedir:

  • Türkiye’de tütün mamulleri üretim tesisi kurulabilmesi için Bakanlıktan Tesis Kurma Uygunluk Belgesi alınması zorunlu tutulmuştur.
  • Tesis Kurma Uygunluk Belgesi’nin alınabilmesi için  Ana sözleşme, Ticaret ve/veya sanayi odasından alınan faaliyet belgesi ile faaliyet özgeçmişini ve hedeflediği faaliyeti tanımlayan özel beyan,  kimlik bilgileri ile Kanuna, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununa, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinin (d) fıkrasına,  Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa aykırılıktan dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olmadığına ve  Bakanlıkça düzenlenmiş belgelerin askıya alınmadığına dair beyan, Bakanlık tarafından  fizibilite raporu, imar belgesi, başvuru bedelinin ödendiğine dair belge ile gerçek veya tüzel kişilerin başvurması gerekecektir. Eksik bilgi veya belgeler bildirimden itibaren en geç 90 gün içinde tamamlanmadığı veya projeden vazgeçilmesi halinde başvuru işleme konulmayacak olup başvuru bedeli iade edilmeyecektir.
  • Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması sonrasında farklı kategorilerde tütün mamullerinin aynı tesiste birlikte üretilebilmesine yönelik tesis kuruluşu için Bakanlıktan izin alınması gerekecektir. Bakanlıkça uygun bulunması durumunda, her bir tütün mamulü için istenilen diğer şartların varlığı ayrı ayrı aranıp her bir kategori için “Tesis Kurma Uygunluk Belgesi” alınması gerekecektir.
  • Türkiye’de tütün mamulü üretimi yapılabilmesi için; 6. maddenin 7. fıkrasında belirtilen makinelerin çalışma testleri ve ürün denemeleri ile en az bir uzmanın bulunduğu heyet nezaretinde yapılan deneme üretimleri hariç olmak üzere Bakanlık’tan “Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi” alınması zorunlu tutulmuştur. Tesis Kurma Uygunluk Belgesi alarak projesini gerçekleştiren ve alınması gereken diğer yasal izinlerini tamamlayarak tesisi faaliyete hazır hale getirenlerin Bakanlığa başvurmaları gerekmekte olup uygun görülenlere Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi verilecektir. Belge süresi veriliş tarihinden itibaren 5 yıl ile sınırlı tutulmuştur. Farklı kategorilerdeki tütün mamullerinin aynı tesis içinde birlikte üretilebilmesi için her bir kategori için Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması gerekecektir.
  • Tesislerde Bakanlıkça izin verilenlerin veya uygun bulunanların dışında herhangi bir üretim yapılamayacaktır. 
  • Tesis kurma aşamasında yapılanlar dahil olmak üzere makine çalışma testleri, ürün denemeleri, deneme üretimleri ve analize gönderme için yapılan numune üretimlerin; tütün mamulü birim paketi ile sigara üzerinde marka, şirket/firma unvanı kısaltılması ve birim paket üzerine kodlama bilgisinin yazılması zorunlu tutulmuş olup bu bilgilere ilişkin detayların işlem öncesinde Bakanlık’a bildirilmesi gerekecektir.
  • Üretim tesisinin projesinde yapılacak değişiklikler için işlem öncesi Bakanlık’tan izin alınması ve/veya bildirimde bulunulması, tütün ve sigara üretiminde kullanılan makinelerle ilgili işlemlerde izin alınması zorunlu tutulmuş olup, diğer makineler için bildirimde bulunması gerekecektir.
  • Tesis Kurma Uygunluk Belgesi almış gerçek veya tüzel kişiler, Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almadan önce, Bakanlık izniyle iç veya dış piyasadan belirli tütün türlerini (yaprak tütün, harmanlanmış tütün, homojenize tütün vb.) temin edebilmekte olup Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alındıktan sonra ise Bakanlık tarafında kendi laboratuvarlarında test ile araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılmak amacıyla yıllık 100 kg'ı geçmemek kaydıyla kıyılmış tütün ve şark tipi tütün ithalatına izin verilebilmektedir. Bu koşullar dışında kıyılmış tütün temin edilemeyecektir
  • Piyasaya sunulacak tütün mamullerinin Bakanlık tarafından hazırlanan teknik düzenleme tebliğlerine uygun olması zorunlu hale getirilmiş olup aynı marka altında piyasaya sunulacak tütün mamulü çeşitleri, yalnızca bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya arz edilebilecek, tek bir tütün çeşidinden üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulü, yalnızca tütün kooperatifleri tarafından üretilip piyasaya sunulabilecektir.
  • İhracat Rejimi kapsamında ihraç edilecek işlem görmüş tütün mamulüne ilişkin tütün kullanım oranları tablosu, kodlama bilgisi ile marka bilgisi de üretim öncesi Bakanlığa bildirilecektir. İhracat edilecek tütün mamullerinde, yurt içi piyasaya arz edilen mamulat çeşidinin birim paket ve grupman ambalajı kullanılmayacaktır.
  • Üretim tesisinin kuruluş yerinin değiştirilmesi amacıyla Bakanlık’a yapılan başvurunun başvuruya ilişkin raporun Bakanlık’a sunulmasından itibaren olan süre en geç otuz gün olarak değiştirilmiştir. 
  • Üretim tesisinin faaliyetinin sona erdirilmesi ve/veya kapatılması için Bakanlık’a bildirilmesi zorunlu olup bu işlemler Bakanlığk’ın gözetimi ve denetimi altında geçekleştirilecektir. 
  • Firmaların üretim ve faaliyet izni alınması öncesi veya sonrasında makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi ile her ne suretle olursa olsun yapılan üretimlerde oluşa tütün malullerine ilişkin kayıtlar tutması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Geri kazanım işlemlerine konu edilemeyen, makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi kapsamında üretilen sigaranın, üretimden itibaren en geç iş günü içerisinde üretim tesisinde imhasının gerçekleştirilmesi ve Bakanlığa bildirimi zorunlu tutulmuştur.

 

Yönetmelik’in 10. maddesi ile değiştirilen 12. maddenin 2. fıkrasının (f) bendi ile 12.fıkrası 31/3/2025 tarihinde, 

12. maddesi ile değiştirilen 14. maddenin on birinci, on beşinci ve on altıncı fıkraları 31/5/2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yönetmelik’in diğer maddeleri Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr