Duyurular

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır
Tarım ve Orman Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından hazırlanan, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği (“Yönetmelik”) 13/02//2025 tarihli ve 32812 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Yönetmelik ile getirilen düzenlemeler özetle şu şekildedir:
- Yönetmelik’in amacı; gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği’nde belirlenen genel ve özel hijyen gerekliliklerini yerine getirirken uyması gereken kuralları belirlemektir.
- Gıda işletmecisi, Gıda Hijyeni Yönetmeliği'nde belirlenen genel ve özel hijyen gerekliliklerini yerine getirmek ve gıdalar için belirlenen mikrobiyolojik kriterlere uymak zorunda kılınmıştır.
- Gıda işletmecisi, EK-1, EK-2 ve EK-3’te belirtilen gıdalar için mikrobiyolojik kriterlere uygunluğu sağlamakla sorumlu kılınmıştır.
- Perakende dahil olmak üzere, üretim, işleme ve dağıtımın her aşamasında faaliyet gösteren gıda işletmecisi;
- Gıda ve ham maddenin temini, taşınması ve işlenmesi süreçlerinde EK-2’de belirtilen üretim hijyeni kriterlerine,
- Dağıtım, depolama ve kullanım şartları göz önünde bulundurularak, ürünün raf ömrü boyunca geçerli olan EK-1’deki gıda güvenilirliği kriterlerine,
uygunluğu sağlamak amacıyla Gıda Hijyeni Yönetmeliği’nde belirlenen iyi hijyen uygulamalarını ve Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) ilkelerine dayalı prosedürlerinin bir parçası olarak tedbirler alacaktır.
- EK-1’de belirlenen gıda güvenilirliği kriteri; bir gıdanın veya partinin güvenilirliğinin değerlendirilmesinde kullanılıp raf ömrü boyunca geçerli olacaktır. Bu kriteri sağlamayan gıda, piyasaya arz edilemeyecektir. Piyasaya arz edilen gıda ise 5996 sayılı Kanun’un 22. maddesi gereği piyasadan toplatılıp gerekli durumlarda geri çağrılacaktır.
- EK-2’de belirlenen üretim hijyeni kriteri; üretim basamaklarını doğrulamak amacıyla belirlenen kriter olup bu kriterin sağlanmadığı durumlarda, gıda işletmecisi ürün hijyenini geliştirmek için aynı ekte yer alan tedbirleri alacaktır.
- Gıda işletmecisi,üretim hijyeni kriterlerine uygunluğu sağlamak için EK-4’te belirlenen kurallara göre numune alınmasının temininden sorumlu kılınmıştır.
- Gıda işletmecisi, Yönetmelik’te belirtilenlerin dışında diğer bir numune alma ve analiz metodunu kullanabilecektir. Ancak kullandığı metotların en az eşdeğer garantiyi sağladığını Bakanlık yetkilisine kanıtlamak zorunda olacaktır.
- Gıda işletmecisi, analiz sonuçlarındaki değişimleri değerlendirip uygun olmayan sonuçlarda meydana gelen değişimleri tespit ettiğinde, mikrobiyolojik risklerin oluşmasını önlemek ve durumu düzeltmek amacıyla gecikmeksizin gerekli önlemleri alacaktır. Alınacak önlemler ile bu önlemler sonucunda sağlanan uygunluk durumuna ilişkin kayıtlar düzenli olarak tutulmalıdır.
- Yönetmelik’e aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacaktır.
- Bu Yönetmelik’in yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 7. maddenin 5. fıkrasının (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen alternatif analiz metotlarına 1 Temmuz 2025 tarihine kadar uymak zorunda olacaktır.
Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Ekler’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Zümbül Hukuk ve Danışmanlık
İnternet sitemizde bulunan her türlü bilgi ve belge Avukatlık Kanunu ve ilgili diğer mevzuat ile Türkiye Barolar Birliği’nin Avukatlık Meslek Kuralları dikkate alınarak Zümbül Hukuk ve Danışmanlık tarafından yalnızca genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, bu yayınlarda kesinlikle reklam ve/veya ticari amaç güdülmemiştir. İnternet sitemizdeki her türlü bilgi ve belge genel geçer nitelikte olup hiçbir suretle bu yayınların eksiksiz, doğru, güncel ve güvenilir olduğu garanti ve taahhüt edilmemektedir. İnternet sitemizde yer verilen yayınlardaki bilgilerle ilgili olarak bir avukata/uzmana danışmadan söz konusu bilgi ve belgelere dayanılarak hareket edilmemelidir. İnternet sitemizdeki yayınlarda yer verilen linkler kamuya açık kaynaklardan elde edilerek yalnızca ziyaretçilerin diğer bilgi ve belgelere ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla bulunmaktadır. Bu linkler hiçbir şekilde link verilen kişi, kurum ve kuruluşları tavsiye ve/veya onay anlamına gelmemektedir. İnternet sitemizdeki yayınlar hiçbir şekilde hukuki danışmanlık sunulması veya internet sitemize herhangi bir suretle ulaşan ziyaretçiler ile avukat-müvekkil ilişkisi oluşturulduğu anlamına gelmemektedir. İnternet sitemizdeki tüm içerikler Zümbül Hukuk ve Danışmanlık mülkiyetindedir ve hiçbir içerik yazılı izin alınmaksızın kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve atıf yapılmadan kullanılamaz.