Duyurular
Kozmetik Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı Kamuoyu Görüşüne Açılmıştır
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (‘Kurum’) Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kozmetik Ürünler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Taslağı (‘Taslak’) Kurumun internet sitesinde yayınlanarak kamuoyu görüşüne açılmıştır.
Taslağa göre;
- Kozmetik ürün bildirim işlemleri ücretli hale getirilmiştir. Ek Madde 1’in devamına aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
''(2) Kurum Ulusal Elektronik Veri Tabanı üzerinden gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik ücret talep edebilir.’’
- Küçük ambalajlarda dijital etiket ile ilgili maddede belirtilen bilgilerin yer almasına olanak tanımak amacıyla Madde 22/2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
‘‘(2)a) Bilgiler, ambalaj üzerinde yer alan dijital etiket/ karekod içinde veya kozmetik ürüne ekli ya da ilişiğe konmuş bir broşür, etiket, kâğıt şerit, fiş ya da kart üzerinde verilir.’’
- Kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılan bu bileşiklerin çevreye etkilerinden dolayı AB REACH Tüzüğünde yer alan kısıtlamalar Çevre Bakanlığı’nın KKDİK Yönetmeliğinde yer alana kadar Geçici madde ile kozmetik ürünlerde kullanımının sınırlandırılması ile AB üyesi ülkelerde verilmiş geçiş süresi içinde ülkemizde bu bileşiklerin serbest ve kontrolsüz dolaşımının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Dolayısıyla aşağıdaki madde eklenmiştir.
‘‘GEÇİCİ MADDE 2-(1) 01 Aralık 2026 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (ö) bendinde yer alan kozmetik ürün tanımına uygun olarak piyasaya arz edilmiş ve Ek 1/A birinci fıkranın (a) bendinde tanımlanmış durulanan kozmetik ürünlerde Decamethylcyclopentasiloxane (D5) ve dodecamethylcyclohexasiloxane (D6) isimli bileşenler % 0.1 konsantrasyona eşit veya yüksek oranda bulunamaz. (2) 06 Haziran 2027 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (ö) bendinde yer alan kozmetik ürün tanımına uygun olarak piyasaya arz edilmiş kozmetik ürünlerde Decamethylcyclopentasiloxane (D5) ve dodecamethylcyclohexasiloxane (D6) isimli bileşenler % 0.1 konsantrasyona eşit veya yüksek oranda bulunamaz. (3) Bu madde 23/6/2017 tarihli ve 30105 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmeliğin (AT) 1907/2006 REACH Tüzüğü ile uyumlu olması itibari Geçici madde 2 yürürlükten kalkacaktır. ”
Duyurunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Zümbül Hukuk ve Danışmanlık
info@zumbul.av.tr