Duyurular
Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) (Seri No: 4)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Transit Rejimi) (Seri No: 16) Yayımlanmıştır
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) (Seri No: 4)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Transit Rejimi) (Seri No: 16) (‘Tebliğ’) 16.11.2024 tarihli ve 32724 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır.
- Tebliğ ile Gümrük Genel Tebliği (Transit Rejimi) Serisi No: 14'te yapılan değişiklikler özetle şu şekildedir:
- Transit beyanı Türkçe yapılacak ve ilgili hareket gümrük idaresine sistem üzerinden elektronik imzalı olarak gönderilecektir. Gönderilen transit beyanı, geçerliliği sistem tarafından kontrol edilerek hareket gümrük idaresi tarafından alındığında, bir yerel referans numarası (“LRN”) tahsis edilecek ve beyan, bu durumda hareket gümrük idaresine sunulmuş kabul edilecektir.
- Beyanın eşyanın gümrüğe sunulmasından sonra verildiği ve Ek Beyan Türü’nün “A” seçildiği durumda, beyanın hareket gümrük idaresince kabul edilebilmesi için LRN numarasının 18 inci maddenin birinci fıkrasındaki belgelerle birlikte hareket gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekecektir.
- Beyanın eşyanın gümrüğe sunulmasından önce verildiği ve Ek Beyan Türü’nün “D” seçildiği durumda, beyanın hareket gümrük idaresince kabul edilebilmesi için eşyanın gümrüğe sunulduğunun, beyanın sunulduğu tarihten itibaren otuz gün içerisinde hareket gümrük idaresine bildirilmesi ve LRN numarasının 18 inci maddenin birinci fıkrasındaki belgelerle birlikte hareket gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekecektir.
- Transit beyanında ortak transit rejimi için duruma uygun “T1” veya “T2” sembolü kullanılacaktır. Sevkiyatın T1 rejimi kapsamında taşınması gereken eşya ile T2 rejimi kapsamında taşınması gereken eşyayı içermesi durumunda, “T” sembolü kullanılır ve her bir eşya kalemi için “T1” veya “T2” sembolü belirtilecektir.
- Ulusal transit rejiminde, transit beyanında eşya serbest dolaşımda olsun veya olmasın “TR” sembolü kullanılacaktır.
- Taşınan eşyanın birlikte sevk edilmesi koşuluyla aşağıdakiler tek bir taşıma aracı olarak kabul edilecektir:
- Römork(lar)ı veya yarı römork(lar)ı ile birlikte bir karayolu taşıtı,
- Demiryolu yolcu veya yük vagonları dizisi,
- Tek bir zincir oluşturan gemiler,
- Tek bir taşıma aracına yüklenmiş konteynerler.
- Ülkemizde yerleşik taşıyıcılar için Ekonomik Operatör Kayıt Tanımlama Sistemi (“EORI”) numarası ile vergi numarası eşleştirilmesi zorunlu hale getirilmiştir, yabancı taşıyıcıların EORI numarasının olması gerekecektir.
- Her bir transit beyanı, yalnız bir hareket gümrük idaresinden bir varış gümrük idaresine yapılacak taşıma için tek bir taşıma aracına yüklenen eşyayı kapsayacaktır. Bir taşıma aracına birden fazla hareket gümrük idaresinde eşya yüklenmesi durumunda her bir hareket gümrük idaresinde, bu idarede yüklenen eşyayı kapsayacak şekilde transit beyanında bulunulacaktır. Bir taşıma aracında farklı varış gümrük idarelerine gönderilecek eşya bulunması halinde de her bir varış gümrük idaresi için ayrı transit beyanı verilecektir.
- Bir sevkiyatın iki veya daha fazla taşıma aracına bölünmesi halinde eşyanın tamamı aynı hareket ve varış gümrük idareleri arasında taşınsa bile her bir taşıma aracı için ayrı transit beyanı verilecektir.
- Taşıma sırasında aşağıdaki durumlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde taşıyıcının derhal en yakın gümrük idaresini bilgilendirmesi gerekecektir:
- Aracın kaza yapması veya bozulması sebebiyle eşyanın başka bir taşıma aracına veya konteynere aktarılmasının gerekmesi.
- Taşıyıcının kontrolü dışında meydana gelen nedenlerle, araca takılmış olan mührün kırılması, kopması ya da zarar görmesi.
- Taşıyıcının kontrolü dışında meydana gelen nedenlerle, belirlenen güzergahın dışına çıkılmasının gerekmesi.
- ç) Mühürlenmiş taşıma aracının tehlike arz eden durumlar nedeniyle ivedilikle kısmen ya da tamamen boşaltılmasının gerekmesi.
- Taşıyıcının ya da rejim hak sahibinin yükümlülüklerinin yerine getirilmesine engel olabilecek bir durumun meydana gelmesi.
Tebliğ 17/11/2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Zümbül Hukuk ve Danışmanlık
info@zumbul.av.tr