Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Yayımlanmıştır

Enerji Hukuku

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından hazırlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerji Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”), 21.09.2024 tarihli ve 32669 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yönetmelik ile getirilen değişiklikler özetle şu şekildedir;

  • 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan “eğitim” ibaresinden sonra gelmek üzere, “sınav” ibaresi eklenmiş, “projelerin desteklenmesine ve gönüllü anlaşma uygulamalarına” ibaresi “enerji verimliliği desteklerine” şeklinde değiştirilmiştir.

 

  • Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “Ocak” ibaresi Şubat şeklinde, beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Bakanlık” ibaresi Bakanlık veya yetkilendirilmiş kurum şeklinde, on birinci fıkrasında yer alan “Bakanlığa” ibaresi “Bakanlığa ve yetkilendirilmiş kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.

 

  • Kurulu gücü yirmi megavat ve üzeri olan termik ve jeotermal santraller ile atık yakma tesisleri dâhil biyokütle santralleri, atık ısıların öncelikle binalarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanımının yanı sıra sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları ve tatlı su üretimi gibi sektörlerde de değerlendirilmesine yönelik sanayi ve bina ve hizmetler sektörlerinde yetkilendirilmiş şirketlere etüt yaptıracak veya geçmişe dönük en az üç ay tam zamanlı ve sigortalı çalışanları arasında sanayi ve bina etüt-proje sertifikasına sahip personel bulunması durumunda etüdü kendi yapacaktır. Bu etütler Bakanlık’ın yayınladığı formata uygun olarak hazırlanacak ve etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlık’a iletilecektir. Bakanlık, etüt raporlarını değerlendirecek ve uygun değerlendirilmeyen etüt raporlarının veya etüdün yenilenmesini isteyebilecektir.

 

  • Belediyeler ve/veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı mevcut santralden merkezi veya bölgesel ısıtma yapılan bölgelerde uygulamanın genişletilmesine ve yeni toplu konut alanlarını yerleşime açarken merkezi veya bölgesel ısıtma ve soğutma yapılabilecek bölgelere öncelik verecek ve ısı dağıtımı altyapısı planları dahil bu amaçla gerekli tedbirleri alacaktır.

 

  • Bakanlık tarafından enerji verimliliği destekleri sağlanacaktır. Başvuru sahiplerine sağlanacak destekler, Bakanlık tarafından belirlenen destek programları çerçevesinde verilecektir. Destek programlarının değiştirilmesi, kaldırılması ve benzeri diğer işlemler Bakanlık tarafından gerçekleştirilecektir.

 

  • Destek programları; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına yönelik olarak kalkınma planları, orta vadeli programlar, Cumhurbaşkanlığı yıllık programları, diğer üst politika belgeleri ve Bakanlık’ın belirlediği politika, amaç ve hedefler dikkate alınarak hazırlanacaktır.

 

  • Yönetmelik kapsamında destek programlarına ilişkin başvuru, değerlendirme, uygulama ve ödeme süreçleri ile ilgili diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir. Başvuru kriterleri ve/veya başvuru tarihleri Bakanlık internet sayfası üzerinden ilan edilecektir.

 

  • Başvuru sahibi tarafından enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve on beş milyon Türk lirasını geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde otuzu oranında desteklenecektir. Bu kapsamdaki destekler hibe veya faiz desteği şeklinde verilecektir.

 

  • Enerji ve/veya karbon yoğunluğunu veya spesifik enerji tüketimini Bakanlık’ın belirlediği kriterler çerçevesinde azaltan başvuru sahiplerine, ödenek imkanları göz önüne alınmak ve on milyon Türk lirasını geçmemek kaydıyla, kriterlerde belirlenen yıla ait enerji giderinin en fazla yüzde otuzu oranında destek ödemesi yapılacaktır.

 

  • Destek programlarına başvuranlar gerektiğinde yerinde denetime tabi tutulacaktır. Denetimler, Bakanlık tarafından veya Bakanlık’ın usul ve esaslarda belirlediği şartları taşıyan tüzel kişiler tarafından yapılacaktır.

 

  • Destek programlarına başvuranlar; kontrol, denetim ve inceleme ile görevlendirilmiş olanlara her türlü hesap, bilgi, belge ve kayıtları ibraz etmek, işlem, faaliyet ve ekipmanların fiili ve fiziki durumlarını göstermek, ölçüm şartlarını sağlamak, görevlerinin düzenli olarak yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak ve her türlü yardım ve kolaylığı sağlamakla yükümlü tutulmuştur. Söz konusu şartları sağlamayanlar ise destek programları kapsamından çıkarılacaktır.

 

  • Desteklerin uygulama sürecinde, görev alan kişilere sunulan bilgi ve belgeler, işin mahiyeti haricinde kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılamayacaktır.

Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr