Duyurular

Bankacılık Sektöründeki Şüpheli İşlemlere İlişkin “Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi” MASAK Tarafından Güncellenmiştir
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (“MASAK”) 14 Mayıs 2024 tarihli duyurusuna göre; bankacılık sektörüne özgü Şüpheli İşlem Bildirimlerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Şüpheli İşlem Bildirimi (Bankacılık Sektörü) Rehberi (“Rehber”) ve Formu, sektör birliklerinden alınan görüş ve öneriler ile Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanın ile Mücadele Ulusal Risk Değerlendirmesi Raporu çerçevesinde değiştirilmiştir.
Rehber ile özetle;
- Şüpheli İşlem Bildirim Formu sadeleştirilerek güncel finansal teknolojilerin tümünü kapsaması sağlanmıştır.
- Gelişen ve değişen suç tipolojileri göz önünde bulundurularak yeni şüpheli işlem tipleri eklenmiştir.
- Bildirim kategorilerine terör örgütü bilgileri ve Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı kategorileri eklenmiştir.
- Şüpheli işleme ilişkin açıklama alanında bildirimlerin kalitesini artırmaya yönelik kontrol noktaları eklenmiştir.
- Referans değer tabloları güncellenmiş ve kodlamalar değiştirilmiştir.
- Yeni şüphe kategorileri eklenerek şüphe kategorisi seçimi zorunlu hale getirilmiştir.
Şüpheli işlem bildirim Rehberi ve Formunun güncellenmesiyle eş anlı olarak; elektronik ortamda bildirime imkân sağlayan Masak Online 1.0 sistemi de güncel teknoloji ile yeniden tasarlanarak yükümlülerin hizmetine sunulmuştur.
Bu kapsamda; bankalar, bankacılık faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. 09.05.2024 tarihinden sonra şüpheli işlem bildirimlerini bu rehberde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde göndermesi gerekmektedir.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un (“Kanun”) “Şüpheli işlem bildirimi” başlıklı 4’üncü maddesi gereğince, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu mal varlığının yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması hâlinde bu işlemlerin, yükümlüler tarafından MASAK Başkanlığına bildirilmesi zorunludur.
Yükümlülüğün ihlali durumunda Kanun’un “Yükümlülük ihlâlinde adlî ceza” başlıklı 14’üncü maddesinin 1’inci fıkrasınca bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Rehber’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
MASAK’ın konuyla ilgili duyurusunun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
Zümbül Hukuk ve Danışmanlık