Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklikler

12 Ekim 2021 tarihli ve 31626 sayılı Resmî Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2018-32/45)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2021-32/62) “Tebliğ” yayımlanmıştır.

Tebliğ’de farklı gruplarda yer alan müesseselerin faaliyet gerçekleştirme alanları, faaliyet konusu, yetki kapsamları, yükümlülüklerinde değişikliklere yer verilmiştir. Bununla beraber Tebliğ’de Kuruluş şartları, başvuru, faaliyet izni hususlar da yer almıştır. Tebliğ değişikliği ile “Diğer Yükümlülükler” başlığı Tebliğ’e eklenmiştir.

Oldukça kapsamlı olan Tebliğ’e ilişkin yapılan değişikliklerin başlıcaları aşağıdaki gibidir :

  • Tebliğ değişikliği ile beraber kuruluş aşamasında talep edilen teminat mektubu, özel sermayeli bankalardan temin edilecektir.
  • Yetkili müsseslere düzenlenen belgeler ile tutulan kayıtları en az 5 yıl süreyle saklamak zorundadır. 
  • Faaliyete ara verecek merkez ve/veya şubeleri için Bakanlığa bildirme zorunluluğu faaliyete ara verme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir.
  • Yabancı para hesaplarının mutabakat işlemlerine ilişkin ekstreler yetkili müesseseler tarafından 8 yıl süreyle elektronik ortamda saklanacaktır.
  • Kamera ve görüntü kayıt sistemleri ile elde edilen kayıtların kayıt tarihinden itibaren en az 1 yıl süreyle saklanması zorunludur.
  • Faaliyet izin ve şube faaliyet izin tarihlerinden itibaren 90 günlük süre içerisinde faaliyeteageçmelidir. Faaliyeteageçilmediğinin tespiti halinde yetkili müesseseye faaliyete geçmesi için 60 gün süre verilecektir. Bu sürenin bitimine rağmen faaliyete geçilmemesi halinde yetkili müessesenin faaliyet izni iptal edilecektir.
  • Yetkili müesseselerin aynı faaliyet bölgesi haricinde yapacakları merkez veya şube adres değişiklikleri Bakanlığın iznine tabi olacak şekilde yeni Tebliğ’de mümkün kılınmıştır.
  • Müesseselere ilişkin olarak:

 

B grubu müesseseler de 1 kilogramın altındaki bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) fiziki alım satımını yapabileceklerdir. Bununla beraber A grubu müesseseler ise B grubunun gerçekleştirdiği her faaliyeti gerçekleştirme yetkisine sahip olmakla beraber,  kıymetli madenler aracı kuruluşu olmak üzere Bakanlıktan faaliyet izni ve Borsaya 21/5/2007 tarihli ve 26528 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsası Kuruluşların Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kıymetli madenler ve taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve Borsada sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri gerçekleştirebileceklerdir. 1 kilogram ve üstündeki külçe ve bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) fiziki alım satımını yapabileceklerdir.

Yetkili müesseseler; müşterileri namına ve/veya hesabına vadeli işlem gerçekleştiremeyecekler, kredi kartı ile işlemler yapamayacaklar ve yapacakları işlemleri de herhangi bir şekilde taksitlendiremeyeceklerdir.

Yetkili müesseseler yalnızca kendi namları ve/veya hesabına bankalarla vadeli işlem gerçekleştirebilirler. Yetkili müesseseler Türk parası, yabancı para, bunlarla ödemeyi sağlayan belgeler veya kıymetli madenler ile bunlardan imal veya bunları muhtevi eşyaları veya herhangi bir menkul, gayrimenkulü emanet olarak kabul edemezler ve kısa süreli dahi olsa başkası adına saklayamazlar.

 

Tebliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr