Kitle Fonlaması Tebliği Yayımlandı!

Paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Kitle Fonlaması Tebliği (III – 35/A.2) (“Tebliğ”) 27 Ekim 2021 tarihli ve 31641 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ uyarınca paya veya borçlanmaya dayalı kitle fonlamasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kuruluşların asgari 1 milyon TL tamamının nakden ödenmiş sermaye şartını sağlaması gerekmektedir. Bu kuruluşların; paylarının tamamının nama yazılı olması, ticaret unvanında "Kitle Fonlama Platformu" ibaresinin bulunması, esas sözleşmesinde işletme konusunun münhasıran paya veya borçlanmaya dayalı kitle fonlaması faaliyetinde bulunulmasına aracılık edilmesi olarak belirtilmiş olması ve yönetim kurulunun asgari 3 kişiden oluşması zorunludur.

Tebliğ ile birlikte nitelikli yatırımcı olmayan gerçek kişilerin bir takvim yılı içinde paya dayalı kitle fonlaması yoluyla azami yatırım miktarı 20 bin TL'den 50 bin TL'ye çıkarılmıştır. Ancak bu sınır 200.000 Türk Lirasını aşmamak kaydıyla, yatırımcının platforma beyan ettiği yıllık net gelirinin %10’u olarak uygulanabilecektir.

Toplanan fonların aktarılmasından önce girişimci tarafından yeni bir A.Ş.'nin kurulmuş, limited şirket türündeki girişim şirketleri için A.Ş.'ye dönüşümün tamamlanarak ticaret siciline tescil ettirilmiş olması ve bu fonların yalnızca sermaye artırımı suretiyle çıkarılacak paylar karşılığında fonlanan şirkete aktarılması zorunlu olacaktır. Fonlanan şirketin payları karşılığında yatırımcılardan sağlanan fonların tamamının nakden ödenmiş olması gerekmektedir.

Tebliğ uyarınca 1 milyon TL'yi aşan fon taleplerinde, hedeflenen fon tutarının toplanmış sayılması için hedeflenen fonun en az %10'una tekabül eden fonun toplanmış olmasına ilişkin sınır da %5'e indirilmiştir.

Bahsi geçen Tebliğ’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.com.tr