Elektrikli Araçlar İçin Şarj Aletleri Hakkında Yönetmelik

Enerji Hukuku, Çevre Hukuku

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK/Kurum”) tarafından hazırlanan, Şarj Hizmeti Yönetmeliği (“Yönetmelik”), 2 Nisan 2022 tarihli ve 31797 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik kapsamında şarj ağı işletmeciliği Kurum’dan alınan şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında yürütülecektir. İşbu lisans hiçbir surette devredilemeyecektir. Lisans almak için; Kurum tarafından belirlenen usul ve esaslar uyarınca sunulması gereken bilgi ve belgelerle EPDK Başvuru Sistemi üzerinden başvuruda bulunulmalıdır. Lisans en fazla 49 yıla kadar verilebilecektir.

Her ne ad altında veya yöntemle olursa olsun ticari faaliyet göstermeyen özel şarj istasyonlarının ve kullanıcıların kendi ihtiyacı için kurduğu şarj ünitelerinin bir şarj ağına bağlanmaları zorunlu değildir.

Yönetmelik uyarınca şarj ağı, şarj ağı işletmecisinin işlettiği ve şarj ağı işletmecisi tarafından düzenlenen sertifikalar kapsamında işletilen halka açık ve ticari faaliyet yürütülen özel şarj istasyonlarından oluşmaktadır.

Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi;

  • Ülke genelinde şarj hizmeti sunma,
  • Şarj istasyonu kurma ve işletme,
  • Düzenlediği sertifikalar kapsamında şarj istasyonu kurdurma ve işlettirme,
  • Kullanıcılar ile sadakat sözleşmesi yapabilme

hak ve yetkilerine sahiptir.

Kurum veri tabanında her bir şarj ağında yer alan şarj istasyonlarına ilişkin bilgiler ayrı ayrı tutulacak ve saklanacaktır. Şarj ağı işletmecisi, Kurum’un erişimine sunulan ve Kurum’a gönderilen tüm bilgilerin gizliliğinden, bütünlüğünden, erişilebilirliğinden, doğruluğundan ve güvenliğinden sorumludur.

Şarj hizmeti kapsamında toplanan verilerin hizmetin verildiği tarihten itibaren en az beş yıl süreyle şarj ağı işletmecisi tarafından güvenli bir şekilde saklanması zorunludur.

Tüm bunlara ek olarak, bir şarj istasyonunun şarj hizmeti sunmaya başlayabilmesi için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olması zorunludur. Halka açık şarj istasyonlarında lisans sahibinden kaynaklanmayan haklı sebepler ve mücbir sebepler hariç şarj hizmetinin sürekli ve kesintisiz olarak sunulması zorunludur.

Bahsi geçen Yönetmelik’in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Zümbül Hukuk ve Danışmanlık

info@zumbul.av.tr